top of page
  • Writer's pictureAgnes Plantalech

ALIMENTS BÀSICS PER AUGMENTAR LES DEFENSES PART (I)

Updated: Apr 24, 2020

Aliments per aportar a la nostra dieta que ens ajudaran a reforçar el nostre sistema immunològic.Hi ha certs períodes de l'any com la tardor i la primavera, o diferents etapes de la vida en els que ens convé reforçar el nostre sistema immunològic per prevenir-nos de possibles grips, refredats o altres malalties infeccioses.

La natura ens ofereix grans varietats d'aliments que ens aporten substàncies beneficioses per augmentar les nostres defenses.


A continuació i al llarg d'aquestes dues entrades del blog, esmentarem alguns dels aliments i espècies més importants que poden estar a l'abast de tothom.


Tenir cura del nostre sistema digestiu, seguir una dieta rica en fruita i verdura, utilitzar nutrients naturals i respectar les hores de descans, realitzar una activitat física de manera regular, i un ritme de vida evitant l'estrés, son uns dels factors més importants que ens ajudaran a mantenir les defenses actives.

  • ALL (Allium Sativum)


L'all és una espècia que s'utilitza des de fa segles per a tractar diferents malalties. La part medicinal de la planta de l'all són els bulbs. L'all conté composts rics en Sofre que són els que ajuden a l'organisme a combatre els processos infecciosos.

Es diu que l'all és un antibiòtic natural. Això és degut al fet que impedeix la proliferació excessiva de bacteris que poden causar infeccions i intoxicacions.


L'all cuinat perd gran part de les seves propietats. La calor destrueix els seus principis actius més importants que són l'Ajoeno i la Alicina. Per aprofitar aquests principis actius aquest s'ha de prendre picat i reposat uns minuts perquè es formin aquests dos compostos.


Com es pren


Perquè l'all tingui un efecte terapèutic es recomana pendre una dent de dos a tres vegades al dia.


Si s'estan prenent anticoagulants, és millor consultar a l'especialista abans de pendre dosis elevades.  • Gelea Reial


La Gelea és una substància segregada per les abelles obreres joves. També és l'aliment de les larves de les abelles obreres als primers mesos i de la reina al llarg de la seva vida. Una de les seves propietats més destacades, és que augmenta les defenses i reforça el sistema immunològic. Té una acció antiviral i antimicrobacterià que resulta molt eficaç per casos de grip i refredats.


Com es pren


Es recomana prendre'n entre 50 i 300 mg diaris (persones adultes sanes) en dejú durant 15-20 dies. I si es vol seguir el tractament, s'ha de descansar almenys 30 dies. Es pot trobar en diversos formats com per exemple, fresca, en pols o liofilitzada.


En cap cas s'ha de passar els 1000mg diaris. Si hi ha problemes cardíacs, asma, migranyes, al.lèrgia o malaltia d'Adison, s'ha de consultar un especialista abans de consumir-la.  • Cúrcuma (Curcuma Longa)


La part de la planta que ens brinda les propietats terapèutiques és el rizoma.

La cúrcuma s'ha utilitzat en fins terapèutics i gastronòmics des de fa més de 2500 anys. El seu gran ventall de propietats que poseeix, són degudes a la curcumina. Té una gran capacitat immunomoduladora que actua a través de les Citoquines i els Linfocits T. Estimula la producció i l'activitat de les cèl.lules immunològiques reforçant les defenses.


La cúrcuma per ella mateixa és difícilment absorbida per l'organisme.

El pebre té un component anomenat Piperina que augmenta la biodisponibilitat de la cúrcuma. Amb aquesta associació aconseguim que l'organisme pugui aprofitar al màxim les seves propietats terapèutiques.


Com es pren


Existeixen diversos formats de comercialització, per exemple en càpsules, en pols o l'arrel. Per a prendre-la com a tractament, s'hauria de consumir unes 3 cullerades petites al dia, acompanyades d'una petita quantitat de pebre. Es pot utilitzar a la cuina com a condiment, per a fer infusions o cataplasmes.


No té massa contraindicacions, sempre i quan no se'n faci un excés. Quan es pren medicació, és millor consultar un especialista abans de prendre'n dosis elevades.  • Canyella (Cinnamomum Zeylacium)


La canyella és una espècia originària de Sri Lanka, tot i que també es cultiva a l'Índia, Xina, Vietnam i Madagascar.

Aquesta espècie s'extreu de l'escorça interna dels arbres de Cinammomum, d'on s'obté la canyella en pols, la branca i l'oli essencial. Cada format té diferents utilitats, com per exemple, la canyella en pols és molt utilitzada en rebosteria, la branca en infusions, i l'oli essencial com a remei natural per algunes dolences.

La canyella ajuda a l'activitat immunològica i protegeix l'organisme de bacteris i virus. Actua com antisèptic i és antiviral.


Es diu que la Canyella és un producte que no caduca mai, tot i que amb el pas del temps va perdent el seu aroma característic, i les propietats. Aquesta juntament amb la mel són uns grans aliats, i des de fa segles s'han utilitzat conjuntament potenciar-se l'un a l'altre, arribant a considerar-se una "Combinació miraculosa" per a diferents tractaments.


Com es pren


La quantitat diària recomanable és d'uns 3 grams.


Les embarassades i nens menors de 2 anys és millor que no la utilitzin terapèuticament.

Si hi ha trastorns gastrointestinals tipus úlceres, o s'està prenent alguna medicació, és millor consultar a un especialista.En aquesta entrada només s'han mencionat les propietats immunològiques més destacades. Tot i que tots aquests aliments i espècies posseeixen una gran quantitat de propietats per a tractar diferents patologies.


 

64 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page