top of page
  • Writer's pictureAgnes Plantalech

COM S'HAN DE PRENDRE LES LLAVORS?

Les llavors aporten una gran varietat de nutrients dels quals alguns no estan massa presents a la naturalesa. Vols saber com aprofitar totes les seves propietats?
Fotografia Pere de Prada
Fotografies Pere de Prada

Durant aquests darrers anys ha augmentat considerablement el consum de les llavors. Aquestes aporten una textura, un sabor i un alt valor nutricional als plats. Contenen vitamines, minerals, fitoquímics, proteïnes, àcids grassos (destacant en algunes l'omega 3), hidrats de carboni i fibres.


Tot i ser un grup d'aliments molt nutritiu, en la gran majoria dels casos presenten un problema d'absorció durant el procés digestiu.

Moltes de les llavors són molt petites i quan les ingerim no les masteguem bé. El no donar-los-hi aquest procés de masticació, fa que no aprofitem les seves propietats, ja que de la mateixa manera que les ingerim, passen per tot el tub digestiu intactes fins que les expulsem amb les femtes. L'única funció que fan és la d'arrastre que en alguns casos sí que és la que es busca, però no és l'única que ens poden aportar aquests aliments.Per tal de poder aprofitar els nutrients de les llavors, s'ha de trencar la clova que les embolcalla. Algunes la podem trencar amb el procés de masticació com el sèsam, per exemple, que si el masteguem bé i lentament, aconseguim trencar-li la carcassa.

D'altres com ara les llavors de gira-sol o les de carbassa, fàcilment les podem pelar amb la boca, tenen una clova dura i són de mida més gran.

Les llavors de xia, les de lli o la rosella, és preferible xafar-les una mica amb una mà de morter o triturar-les. També es poden deixar unes hores en remull deixant que absorbeixin bastant de líquid i així quedin més inflades i sigui més senzill aixafar-les amb les dents.


La manera més recomanable per aprofitar-ne totes les seves propietats, és moldre-les. És important només utilitzar la quantitat que es necessita cada dia. Si se'n trituren més, s'haurien de guardar un màxim de 2 dies preservant-les de la llum solar.

Sempre que es pugui, s'han de comprar les llavors crues i fer-les-hi un lleuger torrat a baixa temperatura a casa. Aquests aliments aporten molts àcids grassos que torrats a temperatures altes s'oxiden.

Quan comprem un producte, no sabem exactament quin procés a seguit d'ançà que ha estat recol.lectat fins que ha arribat a la botiga.


 

44 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page