top of page
  • Writer's pictureAgnes Plantalech

DIETES RÀPIDES?

Què passa quan fem una dieta molt restrictiva per perdre pes? Aquesta és una pregunta que molta gent no es formula quan recorren a dietes que prometen perdre molts quilograms en poc temps, les anomenades dietes miraculoses.Des de fa molts anys, les dietes miraculoses estan de moda, n'existeixen tantes que es podria dir que quan una passa de moda, ja n'està sortint una altra que promet exactament el mateix que la seva predecessora.

Moltes d'aquestes dietes vénen promocionades per persones famoses, per revistes, llibres, programes i diverses publicitats que volen incitar a l'espectador a consumir el producte, en aquest cas la dieta, com si es tractés de qualsevol cosa sense tenir en compte la salut de les persones.


Algunes d'aquestes dietes tan conegudes són les que estan compostes per un sol aliment com per exemple la de la carxofa o la del cogombre, altres com la d'Atkins, la Montignak o la de Dukan, també hi ha les del grup sanguini o les detox i així una llarga llista que cada any es va ampliant.

No hi ha fonaments científics seriosos que donin suport a aquestes dietes.


Un dels principals problemes que comporten és que alenteixen el metabolisme i si no estan ben controlades, poden acabar sent contraproduents.


En general amb aquestes dietes es perd pes molt ràpid durant les primeres setmanes. Si la dieta es prolonga, el metabolisme s'adapta i hi pot haver diverses alteracions nutricionals.


El nostre organisme és molt savi. Si durant un temps percep que els nutrients i les quilocalories van escassos, a la que s'augmenta la ingesta, automàticament es posen en marxa mecanismes hormonals i nerviosos estalviant energia i incrementant la gana afavorint que hi hagi una recuperació molt ràpida del pes perdut, aquest fet és conegut com a efecte io-io.


El fet de ser dietes tan restrictives difícilment la persona pot continuar mantenint-les en el temps.


Altres problemes importants que presenten aquestes dietes i que potser són més coneguts per tothom són per exemple:


  • Pèrdua important de massa muscular que causa que hi hagi menys capacitat de cremar la grassa corporal.

  • Eliminació de molt de líquid durant les primeres setmanes, provocant així, una important pèrdua de pes. Amb aquesta pèrdua, hi ha molts minerals essencials que també es van excretant per l'orina.

  • Deficiències nutricionals per la restricció d'aliments.

  • Solen ser dietes hiperproteiques que amb el temps poden causar problemes al fetge i als ronyons.

  • Ajuden a adquirir una mala relació amb els aliments.

  • Són psicològicament difícils de seguir i no són sostenibles en el temps.


Recorda que una dieta sana, personalitzada i equilibrada, l'exercici físic i uns hàbits de vida saludable, són la millor opció!!! 

Recent Posts

See All
bottom of page